dimanche 18 septembre 2011

Ciasto czekoladowe


Zdjęcia użyte w tym przepisie zawierają składniki na dwa ciasta

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia 35 minut
Cena: €€€€


Składniki: Aby przygotować to przepyszne ciasto potrzebujesz:

4jajka
125 g masła
125 g mąki
200 g czarnej czekolady
140 g cukru

1/2 opakowania proszku do pieczenia




Przygotowanie

1) Przesiej mąkę jak na zdjęciu poniżej



2) Dodaj proszek do pieczenia


3) W małym garnku rozpuść czekoladę i dodaj cukier. Następnie zdjemij z ognia i dodaj masło. Mieszaj co momentu otrzymania jednolitej masy.


4) Rozdiel białka od żółtek. Dodaj cukier do żółtek i zrób kogel mogel. 

5) Zmieszaj przygotowaną masę czekoladową z mąką. Następnie dodaj kogel mogel i mieszaj drewnianą warzechą aż do otrzymania jednolitej masy.


6) Ubij białka i dodaj je powoli do przygotowanej we wcześniejszych krokach masy.

Białka są wystarczająco ubite jeśli po odwróceniu miski nie wyleją się.


7) Posmaruj forme do pieczenia tłuszczem. Następnie równomiernie wlej masę i wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe przekłuj je nożem i sprawdź czy wewnątrz jest prawie suche.





Ciasto można posypać cukrem pudrem. 
Podawać z lodami waniliowymi lub owocowym musem.




Smacznego =)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire